Vedlikehold av rotting

Hva er rotting?

Rotting kommer fra det Malaysiske order Rotan, som er en klatreplante. Det er over 600 ulike typer og alle vokser i sør-øst Asia. Rottingen blir delt i lange strimler til den rette bredden etter behov. Materiale blir brukt til stoler, kurver, klær m.m. 70% av dagens bruk av rotting kommer fra Indonesia.

Slik vedlikeholder du naturlig rotting

Rotting trives best inne i et middels fuktig rom. Det vil si at det er en fordel å sette møblene i et rom uten peis og et stykke unna panelovner. Etter norske forhold så oppfordrer vi våre kunder til å vedlikeholde setet og ryggen som er av rotting med linolje minimum 4 ganger i året. Dette vil tilføye god fuktighet som forhindrer flising. Kok opp litt linolje i en gryte og la det kjøle seg ned. Fukt en fille med oljen og tørk over setet og ryggen.

Ved flekker så tørk over med en fuktig klut. Sørg for at rottingen ikke blir bløt av vannet. Hvis det skjer, så tørk med en hårføner.

Ved bruk av bukser med nagler etc. så anbefaler vi å bruke en pute i sete for å forhindre unødig slitasje.

Rottingen gir etter og det vil med tiden få sittemerke i sete. Dette er en del av det naturlige livsløpet til møbelet. Hvis du ønsker å utsette dette noe, så vil en pute i sete fordele vekten bedre og man får mindre markante sittemerker.

Stoppe påbegynt slitasje av rotting

Hvis du har vært uheldig og fått fliser i rottingen så anbefaler vi at du fortsetter med å sette inn setet med linolje. Det vil forhindre videre utvikling til hull.

Linolje til rottingmøbler

Du kan kjøpe ferdigkokt linolje på historiskmaling.com eller biltema.no (og kanskje i din lokale jernvarehandel?).

Husk å følg bruksanvisningen som er på flasken, men et tips er å ikke være kjip på mengden olje du bruker og heller tørk over med en ren klut. Til påføring passer både pensel og fille. Husk å la stolen tørke minst ett døgn.

Du vil se en endring i fargen på rottingen ved påføring av oljen. Den vil bli noe mørkere/gulere.